Kategorier
Vad ska vi göra?

4. Tågdialog

Jag satt på tåget mellan Uppsala och Stockholm och tjuvlyssnade på några ungdomars diskussion. En av dem blev skammad för att han ägde (och körde antar jag) en gammal bil och blev arg. Han höll med om att bilkörning värmer planeten men hävdade att det han gjorde inte spelade någon jävla roll så länge företagsgiganter som Amazon släpper ut miljontals ton växthusgaser per år.[1] En annan av mina medpassagerare påpekade att det visst är viktigt vad en själv gör, att till exempel inte äta kött, eftersom alla behöver ta sitt personliga ansvar. Det blev nog den livligare diskussion jag hört på ett tåg och de blev faktiskt osams, ungdomarna. Men vem hade rätt?

Killen med bilen har förstås rätt i att det inte spelar roll om bara just han slutar köra bil. Amazon och de andra jätteföretagen fortsätter att producera växthusgaser i en omfattning som han själv aldrig kan komma i närheten av ens om han skulle använda all vaken tid till att försöka. Visst, deras utsläpp är ett jätteproblem som måste adresseras.

Men samtidigt har han fel. FNs klimatpanel IPCC är tydlig med att privatpersoners konsumtion och sätt att transportera sig också måste ändras. En av anledningarna till att jag för första gången svek Vänsterpartiet i senaste riksdagsvalet var att de vägrade säga detta i valrörelsen och la allting på ”politiken”. De har rätt i att det viktiga är att samhället ändras så att mer hållbar produktion och konsumtion och fossilfritt resande gynnas och blir det normala. Det är också nödvändigt att hindra Amazon från att släppa ut miljontals ton växthusgaser varje år.

Men samtidigt: att bara vänta på att omställningen ska rulla in kan inte vara det rätta. Det händer inte av sig självt och det är vi som är politiken. Eller kan bli. Det är verkligen inte tillräckligt att oköpa en ny vinterkappa eller skrota sin gamla bil. Men att göra det och göra det till en politisk handling är något. Och politiskt blir det när vi influerar andras inställning till vad som är bra och naturligt och när vi kan påverka samhället så att det sättet att leva blir ett enkelt val. Allt det är svårt utan att klippa åtminstone det mest klimat- och miljöskadliga beteendet själv.

Kanske är det ännu bättre att klistra fast tummarna på Arlandas startbanor och växla upp den politiska handlingen. Men då föreslår jag att vi tar pendeltåget dit och gör det i våra second hand-kappor.


[1] https://www.theverge.com/2022/8/1/23287351/amazon-climate-change-carbon-emissions-worse-2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *