Tillfälligt förbud mot aktivitet på tre oljefält i Nordsjön blev nyligen norska högsta domstolens utslag. Processen har drivits av Natur og Ungdom och Greenpeace mot norska staten.

Stopp tills vidare för drift och utbyggnad
Miljöorganisationerna stämde 2023 staten för att ha godkänt oljefälten Tyrving, Yggdrasil och Breidablikk utan att utreda globala klimat- och miljöeffekter av deras drift. Vilket strider mot både norsk rätt och EU-rätt. Nu gäller förbud mot drift och vidare utbyggnad medan rättsprocessen pågår om ifall fälten alls ska få drivas.
Vad som blir den slutliga domen vet vi inte. Och inte heller vad som händer om utslaget blir att oljefälten inte får återstarta. Över huvud taget är den rättsliga vägen för att få stater att driva en vettig klimatpolitik relativt oprövad. Ännu vet ingen vad det faktiskt kan ge. Utslaget från målet i Internationella Domstolen där östater kräver att de värsta utsläpparna tar ansvar har fortfarande inte kommit.
Den rättsliga vägen och andra
Men många vägar behöver prövas. Några forskare som analyserade olika strategier som miljöaktivister använt kom fram till att rörelser som använde fler än tio strategier för att till exempel stoppa öppnandet av gruvor, var mer framgångsrika än de som använde färre än fem strategier. Att använda kombinerade strategier gav större hopp om att nå målet än att förlita sig på ett enda sätt att driva en fråga. Forskarna kom fram till att drivandet av rättsprocesser i sig sällan ledde till det som miljörörelserna ville uppnå. Men förenat med andra strategier kunde processandet vara effektivt.
Om Aker BP, företaget som just nu inte får använda och bygga ut de tre oljefälten
Aker BP bedriver oljeupptagning på flera ställen i Norge och säger sig vara ett av de största oberoende oljebolagen i Europa. På sin hemsida har företaget en lång uppförandekod som utvecklar dess fina ambitioner för till exempel säkerhet och respekt för mångfald. Långt ner på sidan dyker klimatet upp och vi får veta att Aker BP integrerat klimathänsyn i sin strategi. Målet är att producera olja och gas mer effektivt för att få ner utsläppen per fat. Vad är då detta, grön norsk olja som inte skadar klimatet?
Inte riktigt. Enligt företagets plan för minskade koldioxidutsläpp är målet att sänka de utsläpp som själva oljeupptagningen ger upphov till. Till exempel genom att använda elfordon i arbetet. Inte helt otippat har företaget inga ambitioner alls vad gäller att reducera de utsläpp som orsakas av oljans förbrukning när den sålts. De utsläppen är givetvis de i särklass största som oljeutvinningen ger upphov till. Den norska oljan är tyvärr fortfarande lika svart som annan olja.